Policy Agenda

KKV-index

KKV cégvezetők: most rosszabb a helyzet, mint 4 éve

KKV cégvezetők: most rosszabb a helyzet, mint 4 éve

A Policy Agenda által számított KKV Konjunktúra Index értéke az elmúlt háromnegyed évben stagnált, ugyanakkor jelentősen elmarad a 2014 tavaszán mértektől. A munkaerőhiány problémáját a cégvezetők továbbra is jelentősnek érzik, miközben negatívnak látják a kormány ezen területen nyújtott teljesítményét. A kormány gazdaságpolitikájának megítélése azonos a négy évvel ezelőtt mértekkel, de kevesebben elégedettek teljes mértékben.
Tovább

KKV cégvezetők: a munkaerőhiány problémája mindent visz

A Policy Agenda által számított KKV Konjunktúra Index értéke a korábbi időszak növekedése után váratlanul visszaesett. Csökkent azon cégek száma, amelyek javulást várnak a gazdaság általános helyzetében. A munkaerőhiány problémáját egyre jelentősebbnek érzik a cégvezetők, miközben negatívnak látják a kormány ezen területen nyújtott teljesítményét.

Tovább

Továbbra is hullámzó a magyar cégvezetők hangulata

Az IBS Nemzetközi Üzleti Főiskola és a Policy Agenda közös kutatásában készített Kis- és középvállalati konjunktúra-index (KKV-index) értéke az előző negyedéves – váratlanul jelentős – csökkenést követően, kissé javult ugyan, de még mindig 50 pont alatt van. Az adatok továbbra is azt mutatják, hogy hullámzó a cégvezetők megítélése, nem biztosak abban, hogy milyen irányba változik a gazdaság az elkövetkező időszakban.

Tovább

KKV szektor: váratlanul pesszimista hangulat

Az IBS Nemzetközi Üzleti Főiskola és a Policy Agenda közös kutatásában készített KKV Konjunktúra Index értéke váratlanul jelentős mértékben csökkent. Az előző negyedéves 49,3 pontról 45,4 pontra mérséklődött, ami a 2013. III. negyedévi hangulatnak felel meg. Az adatok továbbra is azt mutatják, hogy hiába van gazdasági növekedés, ez az érzet nem általános a kis- és középvállalkozások vezetőinek körében.

Tovább

KKV szektor: javuló hangulatban az év végén?

Az IBS Nemzetközi Üzleti Főiskola és a Policy Agenda közös kutatásában készített KKV Konjunktúra Index értéke 49,3 pontra nőtt, amely az előző negyedévhez képest ugyan a cégek javuló gazdálkodási hangulatát mutatja, de a cégek többsége még mindig pesszimista.

Tovább

Két éves mélyponton a magyar vállalkozások várakozásai

Az IBS – Nemzetközi Üzleti Főiskola és a Policy Agenda által készített KKV Konjunktúra Index értéke 46,9 pontra csökkent, amely a felméréseinkben két éves mélypontot jelent. Ennek oka többek között, hogy a cégek többsége nem vár növekedést sem a magyar gazdaságtól, sem pedig saját vállalkozásától. Közben egyre inkább látszik, hogy problémát jelent a megfelelő végzettségű és szaktudású munkaerő biztosítása, amelynek egyik oka a külföldi elvándorlás lehet.

Tovább

Gazdasági Fejlődés Index: továbbra sincsen áttörés a gazdaságban

A Policy Agenda Gazdasági Fejlődés Indexe (GFI) javulást mutat az előző negyedévhez képest. Ez a folyamat lényegében megegyezik az elmúlt év általános tendenciáival, azonban a növekedési kilátások változatlanul bizonytalanok. Az üzleti környezet a tavalyi érezhető növekedés ellenére nem számol még jelentősebb fejlődéssel, a pénzügyi szektor teljesítménye sem fog javulni, sőt a mezőgazdaságéval együtt feltehetően csökkenni fog.

Tovább