Többség szerint rosszabb lesz nekik az új cafeteria

Többség szerint rosszabb lesz nekik az új cafeteria

A Magyar Szakszervezeti Szövetség megbízásából a Policy Agenda közvélemény-kutatást készített a kormány által javasolt cafeteria-rendszer átalakításáról. A dolgozók többsége szerint rosszabb lesz, kedvezőtlenebb lesz az új rendszer.

Az új cafeteria és annak megítélése

A szakszervezetek szinte egységesen állást foglaltak a kormány átalakítási javaslata ellen, amely szerint a SZÉP-kártya maradna az egyetlen kedvezményes adózású cafeteria elem. Ezzel együtt lényegében megszűnik több olyan juttatási forma, amely korábban népszerűnek számított.

Az érdekképviseletek nehezményezték, hogy úgy került a parlament elé az átalakítási javaslat, hogy arról érdemi párbeszéd nem volt a szakszervezetek, a munkaadói szervezetek és a kormány között.

A Policy Agenda által készítet reprezentatív kutatás szerint a munkahellyel rendelkezők 56%-át nem érinti a változás. Azok közül viszont, akik saját bevallásuk szerint érintettek a cafeteria-rendszerben, a többség (51%) mondta azt, hogy rosszabbul jár a változtatások után. További 30%-uk nem vár változást, míg csak 9%-uk gondolja azt, hogy jobb lesz neki.

Korosztályok szerint vizsgálva minimális különbség van a kormány javaslatának megítélésében. Ugyanakkor az iskolai végzettség szerint már érezhető a különbség. A diplomával rendelkezők 55%-a mondta azt, hogy neki rosszabb lesz az új rendszer, míg a maximum szakmunkás bizonyítvánnyal rendelkezők esetében ez az arány 49% volt.

Bér vagy cafeteria?

Tapasztalható az is, hogy a munkaadók az elmúlt években hajlamosak voltak a cafeteria-rendszerrel segíteni a munkavállalók jövedelmi helyzetét, mintegy béreket helyettesítő juttatást adni. Ez persze azzal a veszéllyel is járt, hogy szinte semmilyen garancia sem volt mögötte, hiszen, ha egy ilyen juttatást nem rögzítenek kollektív szerződésben, akkor később könnyen elvehető támogatási forma.

A kormány mostani javaslata éppen ezt az „esetlegességét” mutatja a rendszernek. Talán nem véletlen, hogy az aktív korú társadalomban (azaz a potenciális munkavállalói réteg körében) a megkérdezettek 40%-a azt mondja, hogy inkább rossz az a megoldás, hogy a dolgozók a bérük egy részét utalványban kapják, és csupán mindössze 18%-uk tartja jónak ezt.

A cafeteriával kapcsolatos bizonytalanságot támasztja alá az is, hogy az utalványok elutasítottsága azok körében a legmagasabb, akik azt várják, hogy rosszabbul járnak a változtatás után.

A kutatás 2018. június 29.-július 1. között készült 1000 fős, reprezentatív mintán (kor, nem, iskolai végzettség), az aktív korú (18-65 év között) társadalmi réteg körében.

 

One comment

  • Comments are closed.