Ezzel a trükkel szerezné vissza a FIDESZ a kistelepüléseket

Ezzel a trükkel szerezné vissza a FIDESZ a kistelepüléseket

A kormány törvényjavaslata szerint az 1500 fő alatti települések polgármesterei a jövőben a közfoglalkoztatás szervezéséért plusz pénzt kapnának. Ennek előzménye, hogy a kormánypártok törvénymódosítása miatt 2014-től jelentősen csökkent a kistelepülési vezetők javadalmazása. Az sem mellékes, hogy a legutóbbi időközi országgyűlési választáson 13%-ot veszített az egy évvel ezelőtti eredményéhez képest a Fidesz. E három tényt egymás mellé rendezve vizsgálta meg a készülő törvényjavaslatot a Policy Agenda.

Csökkenő polgármesteri fizetések = csökkenő Fidesz-támogatottság?

Az „olcsóbb” állam jegyében2014 őszétől csökkentek a kistelepülési polgármesterek fizetései azzal az indokkal, hogy sok települési önkormányzati feladat a kormányhoz került. Ez a változás mintegy 2100 települést érintett.

A fizetéscsökkentés mértéke van ahol az 57%-ot is elérhette, és ez sok esetben anyagi problémát jelentett a települések első embereinek:

település mérete

2014. októberig a polgármester fizetése (bruttó)

2014. októbertől a polgármester fizetése (bruttó)

települések száma

lakosság száma

500 fő alatt

270.600-347.900

149.400

1109

288 ezer

500-1000 fő között

270.600-347.900

298.800

667

478 ezer

1000-1500 fő között

328.500-425.200

298.800

360

438 ezer

               

A helyzet egyre tarthatatlanabb volt, és a kormánypártban törvényjavaslat is készült, hogy emeljék a polgármesteri fizetéseket. A Fidesz vezetése ezt nem engedte megtárgyalni, mondván, hogy nem „sportszerű” változtatni a választások után.

A három elvesztett időközi országgyűlési választás után látszott azonban,- főképpen a sok kistelepülést magában foglaló ajkai körzet esetében – hogy a falvakban komoly szavazatvesztést szenvedett el a Fidesz. Az 53 mintegy 1.500 fő alatti településen átlagosan 13 százalékponttal kaptakkevesebb szavazatot, mint egy évvel korábban. Eközben a Jobbik 17 százalékponttal növelte a támogatottságát. Ez azt is jelentette, hogy ezekben a falvakban már a Jobbik lett a legtámogatottabb párt. Ezzel egyértelművé vált, hogy a hagyományosan Fidesz bázisnak számító falusi választói rétegekben válságba került a párt.

Természetesen a választók pártválasztási szokásainak leegyszerűsítése lenne, ha a két esemény között (csökkenő polgármesteri fizetések, és csökkenő Fidesz támogatottság) egyértelmű ok-okozati összefüggést fedeznénk fel. De az vitathatatlan, hogy a települések első embereinek „megsértése” nem segíti a kormányzati baklövések elfedését.

Egyszerű recept?

A Fidesz elemi politikai érdeke, hogy újraépítse megkopott kapcsolatai hálóját a kistelepüléseken is. Ezért szinte egyértelműnek látszik, hogy a kormány korábbi hibáját belátva korrigálná a béreket. Ráadásul ezt nagyjából az összes ellenzéki párt is támogatná.

Ugyanakkor mégsem ezt az utat járja a Fidesz, hanem az önkormányzati törvény módosításával lehetővé tennék, hogy az 1500 fő alatti települések polgármesterei a közmunka szervezéséért, azaz „a közfoglalkoztatottak számához igazodva” (lásd törvényjavaslat szövege) plusz pénzt kapjanak.

A törvényjavaslat sarkalatos törvénynek számít, azaz a jelen lévő képviselők kétharmadának támogatása kell megszavazásához. Azaz a Fidesznekaz ellenzékre is szüksége van ehhez a megoldáshoz. Ugyanakkor ez kifejezetten csapdahelyzet az ellenzéki pártok számára:

1.       Ha megvalósul az új rendszer, akkor mintegy 2100 polgármester magasabb fizetése a kormánypárttól függene. Ugyanis a közfoglalkoztatottak számához igazítanák a pluszfizetést. A településre jutó közfoglalkoztatottak számát azonban a kormány és annak hivatalai határozzák meg.

 

2.       Ha az ellenzék támogatja a javaslatot, akkor egyrészt az érintett polgármestereket kiszolgáltatja ennek a megalázó helyzetnek, másrészt „átlöki” őket a kormánypártok kezébe, amelyek ennek a politikai eszköznek (ha kell mézesmadzag, ha kell korbács) a segítségével újraépíthetik jelenlétüket a kistelepüléseken.

 

3.       Ha az ellenzék nem támogatja az önkormányzati törvény módosítását, akkor viszont a Fidesz könnyen mondhatja, hogy nem rajtuk múlott, nem az ő hibájuk a mostani helyzet. Ez pedig egy politikai nyomásgyakorlási eszköz arra, hogy valamelyik ellenzéki frakciót rábírja a javaslat támogatására.

Összefoglalva tehát, a kétharmadát elvesztő Fidesz ügyesen felállított egy politikai csapdát az ellenzék számára, amelynek erre láthatólag nem lehet jó megoldása.