Enyhe optimizmus a magyar vállalkozók körében

Enyhe optimizmus a magyar vállalkozók körében

Az IBS – Nemzetközi Üzleti Főiskola és a Policy Agenda által készített KKV Konjunktúra Index értéke az elmúlt félévben mért csökkenés után enyhén emelkedett, de továbbra is alatta van a választások előtt mért értéknek. A felmérés szerint a magyar cégvezetőknek a gazdaság fejlődésébe vetett bizalma minimálisan erősödött, de az optimistább hangulatot az adja legfőképpen, hogy újra hinni kezdtek a saját vállalkozásuk növekedésében.

Változhat a gazdasági bizalom

2013. II. negyedévtől kezdve érezhetően fordult a gazdasági várakozások korábbi negatív hangulata. Részben a kormány sikerpropagandájának köszönhető, hogy a 2014 évi őszi önkormányzati választásokig dinamikusan emelkedett a KKV cégvezetők várakozásait mutató IBS-PA KKV Konjunktúra Index értéke.

A várakozások pozitív trendje azonban a tavalyi év közepétől kezdve jelentősen megfordult, és az ország politikai hangulatváltozása alapvetően befolyásolta a gazdasági várakozásokat is. A 2015. március végi mérés már enyhe optimizmust mutat, mivel az előző negyedévhez képest 3,6 százalékponttal (49,8%-ról 53,4%-ra) nőtt az index értéke.

IBS-Policy Agenda KKV INDEX

 

A kutatás során nyolc dimemzióját vizsgáljuk a cégvezetők várakozásainak. Ezek közül az elmúlt negyedévhez képest

·         az ország általános gazdasági kilátásai,

·         a saját vállalkozás megítélése,

·         a likviditási helyzet javulása kapcsán mértünk érezhető javulást.

A cégvezetőknek most csupán 27%-a gondolta úgy, hogy a következő félévben romlani fog a magyar gazdaság helyzete. Ez 5 százalékpontos javulást jelent a 2014. decemberében készített méréshez viszonyítva. Ugyanakkor egyelőre a relatív többség -azaz 43%-uk – inkább stagnálásra számít.

A javulást várók aránya 30%-os, amely továbbra is több mint 10 százalékponttal kisebb arány, mint a 2014-es országgyűlési választások előtt mért adat volt.

Az ország helyzetéhez képest saját vállalkozásukat érintően sokkal optimistábbak a cégvezetők. Amikor azt kérdeztük tőlük, hogy az elkövetkező félévben a saját cége helyzetét hogyan ítéli meg, akkor 58%-uk kifejezetten abban bízik, hogy feljlődni lesz képes. Ez nagyságrendileg megfelel az egy évvel ezelőtt mért értéknek.

Mi lesz a beruházásokkal?

A cégvezetők 70%-a azonban nem lát arra esélyt arra, hogy bővítse az elkövetkező félévben vállalkozását. Ez magasabb arány, mint az elmúlt hónapokban mért adatok. Az sem kedvező, hogy a maradék 30%-ból csak 6%-uk számol minimális fejlesztéssel.

Fontos hozzátenni, hogy ezek a cégvezetők várakozásait tükrözik, tehát nem biztosan megvalósuló fejlesztésekről van szó. Éppen emiatt tekintjük problémásnak ezt az adatot, mivel a beruházási kedv alacsony intenzitásáról árulkodik.

Az azonban mindenképpen pozitív változás, hogy féléves időtávban a cégvezetők 32%-a fél attól, hogy valamely váratlan nehézség megingathatja vállalkozásának a helyzetét. Ez a bizonytalanság korábban akár az 50%-os értéket is elérte. Ugyancsak javult a cégek likviditási helyzete. Legalábbis a cégvezetők 34%-a javuló likviditási helyzettel számol, ez pedig 10 százalékponttal magasabb, mint negyedévvel ezelőtt.

A kis- és közép vállalatok körében végzett konjunktúra felmérésünket reprezentatív módon, 500 cég vezetőjének válaszai alapján készítettük. A kutatás 2015. március 16-27. között zajlott on-line vállalati panelen, illetve telefonos megkérdezéssel. Az IBS-Policy Agenda KKV Konjunktúra Index képzésének módja a business survey index-számításon alapul. A módszertanról részletesen itt olvashatnak.