Reagálás Szanyi Tibor kirohanására

Reagálás Szanyi Tibor kirohanására

Tényleg ekkora a baj?

Nyílt levél Szanyi Tibornak, az MSZP elnökségi tagjának

 

Tisztelt Szanyi képviselő úr!

Egy politikai, társadalmi, gazdasági kérdésekkel foglalkozó elemzőintézetnek mindig jó, ha a munkásságát hasznosítják.

Az MSZP egyik felelős vezetőjeként az ATV ma reggeli műsorában felháborítóan nyilatkozott  a Policy Agenda-ról és annak munkatársairól. A PA a választási adatok szavazókörig lemenő elemezését, majd településtípusonként vizsgálatát követően hosszú tanulmányt tett közzé. Ennek összefoglalója már több médiában megjelent, és munkatársaink az ATV műsoraiban is hosszan magyarázták (itt és itt).

Nyilván lehet egy elemzést vitatni, sőt azt gondoljuk, hogy ha érvek harcolnak az érvek ellen, az még előre is viheti a dolgokat. A kormánypártok évek óta úgy kezelik ezeket a szakmai vitákat, hogy nem azt kell nézni mit írtak, hanem kik írták („Tudjuk kik ezek….”), ez pedig fokozatosan megmérgezi a társadalmi párbeszéd minden szintjét, és nem segíti az ország közös ügyeink megoldását.

Mai napon az MSZP egyik vezetőjeként tett megnyilvánulása ugyanebben a stílusban született. Azt gondoljuk, hogy aki minden kutatás, és elemzés mögött megrendelőt keres („megrendelő parancsolja”), annak paranoid a gondolkodása. Talán az sem európai gondolkodásra vall, ha azokat akiknek nem egyezik a véleménye a politikusokkal úgy minősítik: „kikukázzák az ilyen gondolkodókat”.

Nyilván lehet vitatni megállapításainkat, korábbi munkáinkat is. Örülünk is annak, ha ütköztethetjük véleményünket, de csak akkor, ha az szakmai és nem „tudjuk ezek kik” alapú.

Természetesen lehet, hogy lemaradtunk valamiről, hiszen elemzőként sem biztos, hogy naprakészek vagyunk, és ez a stílus már az MSZP új arculatát jeleníti meg. Az is lehet, hogy ez az Ön által képviselt európai szerepvállalás kezdeti lépése. Ebben az esetben kíváncsiak vagyunk a fogadtatásra…

 

Üdvözlettel:

 

A Policy Agenda munkatársai nevében

 

Krausz Péter                                                                                                         Kiss Ambrus