A cégvezetők többsége egyetértene egy többéves bérmegállapodással

A cégvezetők többsége egyetértene egy többéves bérmegállapodással

A Magyar Szakszervezeti Szövetség megbízásából a Policy Agenda a magyar kis- és középvállatok vezetői körében készített felmérést a jövő évi minimálbérre, és egy lehetséges hosszú távú bérmegállapodásra vonatkozóan.

Minimálbér emelését várja a többség

 A minimálbér bruttó összege 2014-ben átlépte a 100 ezer Ft-os határt, összege most 101.500 Ft, nettó értékben számolva azonban csupán 66.483,-Ft. A minimálbér összege az ősszel kezdődő tárgyalások eredményeként módosulhat jövő évtől kezdve.

A cégvezetők 86%-a azt gondolja, hogy emelkedni fog a minimálbér 2015-ben. Az összes megkérdezett harmada 105 ezer forint feletti legkisebb munkabért valószínűsít, sőt 12%-uk nem tartja elképzelhetetlennek a bruttó 109 ezer forint feletti összeget sem. Ez utóbbi több mint 7%-os növekedést jelentene.

A kutatásban vizsgáltuk azt is, hogy a cégvezetők szerint mekkora minimálbéremelést tudnának kigazdálkodni. A válaszadók 33%-a nem lenne képes a jelenlegi adóterhek mellett újabb növelést elviselni. Ugyanakkor 41%-uk még saját bevallása szerint is képes lenne egy bruttó 105 ezer forint feletti összeget elviselni.

Mekkora minimálbért tudna a vállalkozása elviselni a jövő évben?

válasz

százalék

nem tudunk minimálbér-emelést kigazdálkodni a jelenlegi adóterhek mellett

33

101.501-103.000 forint közöttit tudunk csak elviselni

19

103.001-105.000 forint közöttit tudunk elviselni

7

105.001-107.000 forint közöttit tudunk elviselni

4

107.001-109.000 forint közöttit tudunk elviselni

2

109.000 forint felettit is el tudunk viselni

11

nem érinti a minimálbér a cégünket, mert magasabb keresetűek a dolgozóink

24

 

 

A többség támogatna egy többéves bérmegállapodást

A Magyar Szakszervezeti Szövetség múlt héten hozta nyilvánosságra azt a programjavaslatát, amelynek célja, hogy a dolgozói szegénység felszámolása érdekében 2018-ra a nettó minimálbér és a létminimum összege legyen azonos. Ez pedig csak egy többéves bérmegállapodással valósítható meg. A kutatásban kérdeztük a cégvezetőket, hogy mit gondolnak arról, ha 3-5 éves időszakra megállapodna a kormány a szakszervezetekkel és a munkáltatókkal a minimálbér mértékéről.

A cégvezetők 54%-a örülne egy ilyen megállapodásnak, mert ezáltal kiszámíthatóbb lenne a gazdasági környezet. Mindössze 33%-uk mondta azt, hogy nem támogatna egy ilyet, mert a gazdasági feltételek folyamatosan változnak, nem lehet ilyen távra előre tervezni. A válaszadók 14%-a egyelőre nem tudott állást foglalni a kérdésben.

A kutatás alapján az látszik, hogy a magyar kkv szektor többsége tudja, és számol is azzal, hogy emelkedni fog jövőre a minimálbér összege. Nyilvánvalóan vannak olyan ágazatok, amelyek a jelentős létszámú minimálbéren, vagy annak a szintnek a környékén foglalkoztatottak miatt nehezen élik meg ezeket a váltásokat. Az előzetes várakozásokhoz képest mindenképpen érdekes adat, hogy az abszolút többség támogatna egy többéves bérmegállapodást, amely így szerintük kiszámíthatóbb környezetet teremtene.

A Policy Agenda által a kis- és közép vállalatok körében végzett felmérést reprezentatív módon, 500 cég vezetőjének válaszai alapján készült. A kutatás 2014. szeptember 17-28. között zajlott on-line vállalati panelen, illetve telefonos megkérdezéssel.