Kutatás: az emberek mindössze hét százaléka hisz az önálló magyar útban

Kutatás: az emberek mindössze hét százaléka hisz az önálló magyar útban

A kormány lassan másfél éves működése kapcsán a Policy Agenda azokat a területeket vizsgálta meg, ahol a legkomolyabb konfliktusokkal szembesül a kormányzat. Reprezentatív kutatás.

Kényes ügyek

A kormányfő három miniszterét is országjárásra küldte, mivel véleménye szerinte öt területen (gazdaság és adórendszer, közmunkaprogramok, közbiztonság, oktatás valamint egészségügy átalakítása) áttört az ellenzék véleménye, és ez befolyásolja a politikai közhangulatot. Azaz a kabinet értékelése szerint ezekben a szegmensekben van a legnagyobb szükség arra, hogy megfordítsák a közhangulatot, és ne engedjék, hogy az ellenzéki vélemények a Fidesz szavazótáborában is megjelenjenek.

A Policy Agenda által készített reprezentatív kutatás szerint a lakosság 72%-a szerint inkább rossz irányba mennek a dolgok. Azaz az általános megítélés romlik, és egyelőre a Fidesz „szerencséje” az, hogy legfőképpen azok körében ez az általános megítélés, akik valószínűleg nem mennének el szavazni. Azok a választók, akik biztosra ígérték részvételüket egy esetleges jövő vasárnapi választáson, már valamivel kevesebben, 64% vélekedett úgy, hogy rossz irányba megy az ország.

Gazdaság: kevesesen hisznek a magyar útban

Ezek közül a legélesebb helyzetben a nemzetgazdasági miniszter van, aki a jövő évi költségvetés, és az ennek kapcsán felmerülő hitelességi kérdések, illetve az adórendszer miatt is támadások kereszttüzében van. A kormány ezen a területen lényegében a teljes ellenzéki oldallal, az érdekképviseletekkel, valamint a pénzpiacokkal is szembetalálta magát. Kulcskérdés a kabinetnek, hogy meg tudja őrizni a támogatottságát ezeknek az intézkedéseinek, mert ha erre nem lesz képes, akkor tovább csökkenhet a támogatottsága.

A kutatási adatok szerint, nagyon kevesen bíznak a jövő évi adórendszer pozitív hatásaiban és a költségvetés tarthatóságában. A válaszadók 56% jövedelemcsökkenést vár a 2012-es adórendszertől, sőt 25 százalékuk 10 százalék feletti mértékkel számol. Csupán 9,8 százaléknyian vannak, akik jövedelemnövekedést valószínűsítenek.

A költségvetés tarthatósága kapcsán még inkább negatívabb a közvélemény. A közvélemény 36,6 százaléka szerint a 2012. évi költségvetés nem lesz tartható, mivel nem felel meg a gazdasági realitásoknak. A lakosság 31 százaléka szerint a költségvetés azért lesz tarthatatlan, mert a nemzetközi környezet romlani fog, és ezáltal a mi pozíciónk sem lesz tartható. Mindössze 18,6 százalék, aki bízik a kormányzatban a költségvetés kapcsán. Beszédes adat, hogy mindössze 7,4 százalék bízik a magyar útban, azaz abban, hogy a nemzetközi folyamatoktól függetlenül is javulhat a magyar gazdaság helyzete.

Foglalkoztatás: több lesz a munkanélküli?

A második problémás kormányzati terület a foglalkoztatás. Ezen a területen komoly várakozásokat keltett a Fidesz. A 10 év alatt egymillió munkahely ígérete időarányosan semmiképpen sem teljesült, emiatt a közfoglalkoztatásban résztvevők arányának növelésével próbálja jövő évben valamelyest gyarapítani a foglalkoztatottak számát a kormány. Ugyanakkor a közmunkaprogramok kapcsán, főleg a rendszer átalakítását övező vitákban az ellenzék egy része (MSZP és LMP) erősen támadta a kabinetet. A kritikák főleg abban álltak, hogy ezzel valójában az amúgy is nehéz helyzetben lévők jövedelme csökken(közfoglalkoztatotti minimálbér bevezetése), és a foglalkoztatotti számot sem növelik.

A kutatási eredményünk alapján 55 százalék mondja azt, hogy a közfoglalkoztatási program és a jövő évi gazdaságpolitika hatására nemhogy csökken, hanem nőni fog a munkanélküliség. Mindössze 17 százalék van, aki stagnálást vár a munkanélküliségben, és 19 százalék bízik abban, hogy növekszik a foglalkoztatottak száma.

Az adatok azt mutatják, hogy a választók ezekben a kérdésekben súlyos konfliktusokat látnak, ugyanakkor ez a kritika a pártok támogatottságában még csak kis mértékben érezhető. Egyelőre inkább a bizonytalanok táborát erősítik az elégedetlenek, és nem választanak maguknak pártot. Ugyanakkor a Fidesz is ráérzett arra, hogy ezeken a területeken valamelyest meg kell értetnie a szándékait a választókkal, különben folyamatosan veszíteni fog támogatottságából, és ezek a lemorzsolódó szavazók előbb-utóbb megjelennek valamelyik ellenzéki párt szimpatizánsai között.

A közvéleménykutatást 1000 fő országos reprezentatív mintán végeztük el. Az adatfelvétel ideje: 2011. november 11-15.