KKV Index 2013. IV. negydév

Az IBS – Nemzetközi Üzleti Főiskola és a Policy Agenda által készített KKV Konjunktúra Index felmérés szerint javultak a kis- és középvállalatok cégvezetőinek várakozásai. Az egy negyedévvel ezelőtti 45,4%-ról most 46,4%-ra emelkedett az index értéke, amellyel ugyan még mindig nem értük el a 2011 első felében mért üzleti bizalmi értéket, de már érezhetően elmozdultunk a mélypontról.

Kezdenek reménykedni a hazai cégek

A gazdasági recessziót maga mögött hagyta a magyar gazdaság és ez abszolút érződik a cégvezetők várakozásin is. Míg 2011. IV. negyedévétől 2013. III. negyedévéig 46% alatt volt az IBS-Policy Agenda KKV Konjunktúra Index értéke, a 2013. IV. negyedévi adatok már egyértelműen optimizmusra adnak okot.

Az előző negyedévhez képest bekövetkezett 1 százalékpontos javulás mögött egyértelműen a magyar gazdaság növekedési esélyeivel kapcsolatos optimistább vélekedés áll. Ebben a negyedévben a cégvezetők 33%-a gondolja úgy, hogy a következő fél év során romlik a magyar gazdaság helyzete,  és ez egy negyedévvel ezelőtt még magasabb, 44% volt. Teljes optimizmus azért még nem érződik a cégek egészében, mivel inkább azok aránya nőtt (31%-ról 40%-ra), amelyek stagnálást várnak. Sajnos a gazdasági növekedésbe vetett bizalom még mindig csupán a válaszadók 27%-át jellemzi, szemben a 2011 elején mért 34%-kal.

Saját vállalkozásuk helyzetét érintően nem látszik ilyen egyértelmű növekedés az előző időszakhoz képest. A cégvezetők 32%-a gondolja most azt, hogy romlani fog vállalkozásának helyzete a következő félévben. Ez csak minimálisan jobb arány, mint az előző negyedévben mért 35%. Ugyanakkor az optimista vállalkozások száma minimális mértékben csökkent (29%-ról 28%-ra).

Javuló likviditási helyzet, de a beruházások terén rosszul állunk

Az IBS-Policy Agenda KKV Konjunktúra Index erősödése mögött a gazdaságba vetett bizalom növekedése mellett állnak még a likviditási helyzettel kapcsolatos pozitívabb várakozások. Most már csupán a cégvezetők 19% véli úgy, hogy a következő félév során számítani kell a cége romló likviditási helyzetére. Ilyen alacsony értéket 2011 elején mértünk utoljára. Ennél még kedvezőbb, hogy 24%-uk jelzi előre azt, hogy még javulást is vár ezen a területen – és ez az érték még a két évvel ezelőtt mért arányokat is meghaladja.

A beruházásokra vonatkozó adatok ugyanakkor nem igazolják vissza a javuló likviditási helyzetből eredő optimizmus javulást. A cégvezetők 73%-a nem lát esélyt tevékenységének bővítésére, ez az érték negyedévvel ezelőtt még 62% volt. Másoldalról vizsgálva, egyelőre nem látszik az MNB által meghirdetett alacsony kamatozású növekedési hitelprogram hatása (amely lehetőséget kihasználók 80%-a ugyanis hitelt cserét hajtott végre), sőt mintha a nyári lendület alább hagyott volna, és újra csak kevesen reménykednek a régóta remélt beruházások megvalósíthatóságában.

Versenytársakra nem, de a multikra számítanak a kkv-k

Negyedévente visszatérően vizsgáljuk azt is, hogy a cégvezetők számítanak-e új, erős versenytárak megjelenésére. Enyhén éleződő versenyt mutatnak az adatok, mivel 36%-uk mondta most azt, hogy számít a konkurenciára, ez az adat egy évvel ezelőtt még 25% volt.

Abban a tekintetben azonban nincs lényeges elmozdulás, hogy a kkv-k 31%-a beszállítója valamelyik Magyarországra települt multinacionális vállalatnak. Lényegében 2011 óta ezt az arányt mérjük, ugyanakkor a korábbiakhoz képest erősebb versenyre számítanak a cégek. Míg akár egy éve a 98%-uk úgy vélekedett, hogy a következő 6 hónapban beszállító maradhat, addig most ez az arány 84%-ra csökkent. Ennél meglepőbb, hogy azon cégek körében, amelyek eddig nem tudtak betörni ebbe a körbe, 17%-uk lát esélyt erre az elkövetkező félév során. Ez az adat meghaladja az eddigi mértéket, és ez egyértelműen optimista hozzáállást mutat a KKV szektor szereplői részéről.

Módszertanról

A kis- és közép vállalatok körében végzett konjunktúra felmérésünket reprezentatív módon, 500 cég vezetőjének válaszai alapján készítettük. A kutatás 2013. szeptember 16-27. között zajlott on-line vállalati panelen, illetve telefonos megkérdezéssel. Az IBS-Policy Agenda KKV Konjunktúra Index képzésének módja a business survey index-számításon alapul. A módszertanról részletesenitt olvashatnak.