Nem lesz jelentős béremelés a kkv cégvezetők szerint

Nem lesz jelentős béremelés a kkv cégvezetők szerint

Az előző negyedévhez képest kissé emelkedett a Policy Agenda KKV Konjunktúra Index értéke. A trend egy éve egy hullámzást mutat, mintha nem tudnák eldönteni a cégvezetők, hogy merre indul el a gazdaság. Az elmúlt negyedévi kutatásban vizsgáltuk a minimálbér emelés várható hatásait is.

A makrogazdasági helyzet javul, de saját vállalkozásukat féltik a cégvezetők

Továbbra is a csökkenő trend körüli hullámzás jellemzi a kkv-szektor vezetőinek gazdasági várakozását, hangulatát. 2014 közepétől szinte negyedévente változik az index-változás iránya. A márciusi adatfelvétel 3,9 pontos csökkentést mutatott, majd a júniusi adatok szerint 3,1 pontos emelkedés következett. A mostanit megelőző negyedévben pedig 0,7 pontos csökkenést láttunk. A KKV jelenlegi értéke 48,4 pont, amely 0,6 ponttal magasabb, mint a korábbi volt.

Mit hoz a jelentős minimálbér-emelés?

A jelenlegi kutatásunkban külön vizsgáltuk, hogy milyen várakozásai vannak a cégvezetőknek a minimálbér-emeléssel összefüggésben. Arra a kérdésre, hogy mekkora problémát okoz a kötelező legkisebb bér emelése, 40%-uk számára egyáltalán nem okoz az problémát. Ha 1-5-ig (1-egyáltalán nem probléma, 5-jelentős probléma) terjedő skálán nézzük a válaszokat, akkor 2,6-os átlagértéket kapunk, amely nem meggyőzően optimista vélekedés.

Ugyanakkor már pesszimistább a közhangulat, ha a vetélytársak helyzetét kérdezzük. A válaszadók 43% ugyanis arra számít, hogy lesz olyan vállalkozás abban az ágazatban, ahol a cége működik, amely a béremelések miatt megszűnik. Az abszolút többség (57%) azonban nem számít ilyen lépésre. Fontos megjegyezni, ha valóban bekövetkezne ilyen jellegű átrendeződés a kkv-szektorban, annak nagyon komoly társadalmi hatásai lennének.

Megkérdeztük azt is, hogy mekkora béremelésre számítanak a cégvezetők az ágazatukban. A válaszok nagyon visszafogottak voltak, hiszen csupán 11%-uk szerint lesz 10% feletti a növekedés. Ezzel szemben a relatív többség (41%) minimális emelkedésre számít, sőt a válaszadók negyede nem is gondolja azt, hogy vállalkozásaik körében érezhetően emelkedhetnének az idei évben a bérek.

A kis- és közép vállalatok körében végzett konjunktúra felmérésünket reprezentatív módon, 500 cég vezetőjének válaszai alapján készítettük. A kutatás 2016. december 15 – december 30. között zajlott on-line vállalati panelen, illetve telefonos megkérdezéssel. A Policy Agenda KKV Konjunktúra Index képzésének módja a business survey index-számításon alapul. A módszertanról részletesen itt olvashatnak.