Munkaerőhiánytól és az adórendszertől félnek a cégvezetők

Munkaerőhiánytól és az adórendszertől félnek a cégvezetők

Az előző negyedévhez képest kissé csökkent a Policy Agenda KKV Konjunktúra Index értéke. A trend egy tartós hullámzást mutat, mintha nem tudnák eldönteni a cégvezetők, hogy merre indul el a gazdaság. A mostani kutatásban vizsgáltuk a gazdaság előtt álló legfőbb akadályokat, és a munkaerőhiányt is.

A makrogazdasági helyzet javul, de saját vállalkozásukat féltik a cégvezetők

Továbbra is hullámzás jellemzi a kkv-szektor vezetőinek várakozását, hangulatát. 2014 közepétől kezdve szinte negyedévente változik, hogy merre indul el az index. A decemberi adatok az előző negyedévhez képest 2,3 pontos javulást mutattak, a márciusi adatfelvétel 3,9 pontos csökkentést eredményeztek, majd a júniusi adatok alapján 3,1 pontos emelkedés következett be. A mostani érték 47,8 pont lett, amely 0,7 ponttal alacsonyabb, mint a korábbi volt.

Gazdaság legfőbb problémája: munkaerőhiány

A mostani kutatásban megkérdeztük a cégvezetőket, hogy mi jelenti a gazdaság legnagyobb problémáját. A relatív többség (39,7%) szerint a munkaerőhiány jelenti a legfőbb nehézséget, alig lemaradva ettől következik (37,3%) az adórendszer.

(Ez utóbbi kapcsán emlékeztetünk arra, hogy negyedévvel ezelőtt azt kérdeztük a kis- és középvállalkozásokat vezetőktől, hogy min változtatnának az adórendszer kapcsán. A cégvezetők 67%-a, tehát a kétharmados többség, a foglalkoztatást terhelő adók csökkenését tartaná a legfontosabbnak, 25% az áfa kulcsok csökkentését, és 8%  a vagyoni jellegű adók mérséklését.)

A cégvezetők 12,2%-a az alacsony belső keresletet (ennek egyik okozója az alacsony bérszínvonal), 5% a hitelhez jutás nehézségeit, % a menekültválságot, 2,8% az ország nemzetközi megítélését tartja  a gazdaság legnagyobb problémájának.

Megkérdeztük azt is, hogy a munkaerőhiány kezelésének egyik lehetőségeként elfogadnának-e vendégmunkásokat. A cégvezetők 70%-a nemet mondott az Európán belüli, és Európán kívüli munkavállalók beengedésére, 23% elfogadhatónak tartaná, ha „európai” vendégmunkásokkal pótolnák a magyar gazdaság munkaerőhiányát, míg 7% akár a kontinensen kívülről lehetőséget lát munkaerő beengedésére.