Ezeket a problémákat kellene leküzdenie   a kormánynak a következő félévben

Ezeket a problémákat kellene leküzdenie a kormánynak a következő félévben

Az önkormányzati választások után látványosan elkezdődött a Fidesz támogatottságának csökkenése. A sorozatos kormányzati hibák, a kormánypárton belüli konfliktusok váratlanul megrendítették az addig szinte kikezdhetetlennek hitt dominanciát. A miniszterelnök érezhetően keresi a kitörési lehetőségeket. A Policy Agenda azt nézte meg a Politikai Hatás Index segítségével, hogy milyen ügyek várhatóak az elkövetkező félévben, ezekből melyek lehetnek, amik mélytik a kormánypártok válságát.

Vasárnapi zárva tartásra fogunk a leginkább figyelni

A Politikai Hatás Index (PHa-index) a várható jogszabályokat, kormányzati intézkedéseket, politikai vitákat azok társadalmi, gazdasági és költségvetési hatása, a politikai kommunikációs lehetősége és a politikai szereplőkkel való lehetséges konfliktus alapján mutatja be. A jelenleg előre jelezhető folyamatok kapcsán a Policy Agenda várakozása szerint az idei év első felében hat olyan ügyet látunk, amely alapvetően meghatározza a politikai életet (zárójelben a PHa-index értéke).

Elviekben jogalkotást már jelentősen nem igényel, mégis a legfontosabb ügy a március közepétől életbelépő vasárnapi zárva tartás lesz (4,05). Az elkövetkező két hónapban folyamatosak lesznek a hírek arról, hogy hol várhatóak létszámleépítések, hogyan áll a népszavazás előkészítése, hol kapnak mentesítést az üzletek. Nyilvánvaló, hogy miután a társadalom szinte minden rétegét érinti a változás, ezért kiemelt érdeklődés övezi majd az első néhány hétvégét, amikor a jogszabály életbe lép. Hírek szólnak majd arról, hogy esetlegesen hogyan próbálják kijátszani a szabályozást.

Amennyiben a kormány nem elszenvedője akar lenni a folyamatnak, hanem a korábban elkezdett irányt akarja vinni, miszerint ez nem a vasárnapi zárva tartásról szól, hanem a vasárnapi munkavégzés tilalmáról, akkor kénytelen lesz más területeken is lépni. Ez pedig felerősíti a vitát.

Az ellencsapás

A Fidesz támogatottságának csökkenése cselekvésre kényszeríti a kormányfőt. Ugyan 2018-ig országos választásra nem kerül várhatóan sor, ezért azonnali lépéskényszer nincsen, de ha nem képes idejekorán megállítani a visszaesést a kormánypárt, akkor bukási spirálba kerülnek. Érezhetően a kitörési pontot abban látja Orbán Viktor, hogy virtuális ellenségképeket vázol, és az ellenük való harcban megpróbálja összetartásra bírni a sajátjait.

A várhatóan január végén, február elején meghirdetendő Országvédelmi Akcióterv (3,95) egyszerre több ellenfél ellen hirdet háborút. Egyrészt az elmúlt napok  alapján várhatóan erős lesz a bevándorló-ellenes karaktere, másrészt fel akarják venni a „fizetett külföldi ügynökök ellen a harcot”. A közelgő német kancellári látogatás miatt egyenlőre nem lesz olyan eleme az akciótervnek, amely direkt az Amerikai Egyesült Államok ellen irányulna, de áthallásos intézkedések várhatóak (pl. kitiltást lehetővé tevő szabályozás).

A lépés egyértelműen komoly vitát fog kiváltani, ami a Fidesznek erősen érdeke is. Egyrészt csökkenti a médiafelületet azokban a kényes ügyekben, amelyet inkább túlélne a kormány, másrészt a szavazótábor számára erős üzeneteket tudnak ebben a kérdésben közvetíteni.

Devizahitelesek és a korrupció

Tavasszal a devizahitelesek számára is kézzelfogható szakaszba fordulnak a hitelek forintosítása és a tisztességtelen hitelezési gyakorlat miatti változások (3,65). Nyilvánvalóan komoly vitákat vált ki a kérdés, és több részre osztja a társadalmat. Egyszerre lesznek nyertesek (jelentősen csökkenő törlesztőrészlet), vesztesek (alig csökkenő törlesztőrészlet, viszont az árfolyamveszteség miatt realizált magasabb teljes hiteltartozás), kimaradók (akik, úgy érzik az adóforintjukból okoznak másoknak pozitív változást), kívülállók.

A Policy Agenda várakozásai szerint a negyedik legfontosabb téma a kormányzati politikusok meggazdagodása és a kitiltási(korrupciós) botrány lesz (3,6) a következő hónapokban. A kormánynak ebben a kérdésben a legfontosabb, hogy új tartalmi ügyek ne kerüljenek elő, mert ez a téma felgyorsítja a népszerűségvesztésüket. Ha ezt az ügyet nyárig  nem sikerül a kormánynak kezelnie, akkor súlyos következményekkel számolhat.

Putyin, Merkel és az útdíj

Februárban a német kancellár és az orosz elnök várható látogatásai (3,25) komoly belpolitikai vihart kavar  majd. Ezek felszínre hozzák a keleti nyitás, az orosz elköteleződés, a szabadságjogok kérdését, és muníciót adnak az utcai demonstrációkhoz. Ugyanakkor előreláthatóan egyik esemény sem fogja tartósan meghatározni a magyar belpolitikát, és a közvélemény érdeklődését hetekig fenntartani.

Előbbi eseménynél jelentősebben foglalkoztatja a társadalmat az útdíj kiterjesztésének a kérdése (3,2), azonban ha a kormány nem hibázik többet,  a  bevezetés utáni felháborodás néhány hét alatt lecsenghet. A dugódíj bevezetéséről folytatott vita azonban újra felnyithatja a kérdést és mivel a probléma jelentős tömegeket érint, komoly károkat okozhat a kormánynak.

Talán meglepő, hogy a veszprémi időközi választás önmagában nem került be a legfontosabb ügyek közé, de ennek tétje csökkent amiatt, hogy a május elejéig a tapolcai körzetben is időközi választást kell tartani. Amennyiben a két voksolásból bármelyiket elveszti a Fidesz, akkor megszűnik a kétharmados többség, amely erősítheti a párt bukási spirálba kerülését, de önmagában még nem eredményezné azt.