KKV-kutatás: közepest sem kapott a kormány

KKV-kutatás: közepest sem kapott a kormány

A választásokon induló pártok egyik központi gazdasági elképzelése a magyar kis- és középvállalkozások helyzetének javítása. Ennek kapcsán a Policy Agenda megkérdezte a cégvezetők véleményét az elmúlt négy év gazdaságpolitikájáról, az általuk szükségesnek tartott változtatásokról. Jelentősen megosztottak a cégvezetők abban, hogy szükség van e kormányváltásra.

A többség a változás mellett

A kis- és középvállalkozások vezetői számot adtak arról, hogyan értékelnék az elmúlt négy év gazdaságpolitikáját egy 1-től 5-ig terjedő skálán osztályozva. A relatív többség (27%) megbuktatná a kormányt, míg a második legnagyobb tábora (24%) annak a véleménynek van, hogy a kabinet a legjobb teljesítményt ezen a területen nyújtotta.

Amennyiben átlagoljuk az osztályzatokat, akkor közepes alatti értéket kapunk (2,94), amely azt jelenti, hogy összességében elégedetlenek a cégvezetők az elmúlt négy év gazdaságpolitikai döntéseivel, a működésüket befolyásoló kormányzati döntésekkel.

Megkérdeztük azt is, hogy milyen irányvonalat tartanának szükségesnek az elkövetkező kormányzati ciklusra. Bár a magyar KKV vezetők 42%-a azt mondta,  hogy nincs szükség változtatásra és helyesli a jelenlegi gazdaságpolitikát, a válaszolók 58%-a szerint kisebb (17%) vagy nagyobb változtatások (41%) kellenének. A cégvezetők meghatározó része (39%) azt gondolja, hogy oly mértékben rossz a jelenlegi irányvonal, hogy ennek korrekciójára a jelenlegi kormány nem képes.

Bár nem kérdeztük meg a cégvezetők pártszimpátiáját, de az adatok azt mutatják, hogy ez a kérdés a választások előtt pár nappal alapvetően meghatározza véleményüket. Azon cégvezetők akik úgy ítélték meg egy korábbi kérdésben, hogy az elmúlt négy év gazdaságpolitikai munkája 3-as, vagy 4-es osztályzatot érdemel, mintegy fele részben (51%) ugyanis azt mondták, hogy nem tartják fontosnak a változtatást. Azaz az adatok szerint a többség egyértelműen inkább elégedetlen, de ez az elégedetlenség nem egyértelműen transzformálódik kormányváltást akaró szavazattá.

Ha lenne program…?

Korábbi elemzéseinkben kimutattuk, hogy a választáson induló pártok többsége nem is ismertette programját. Ebbe a körbe tartozik a Fidesz-KDNP is, mivel valódi programot nem mutattak be, hanem azt hangsúlyozzák, hogy eddigi kormányzásuk alapján mindenki tudhatja, hogy mit várhatnak tőlük.

A cégvezetőket megkérdeztük, hogy ismerik-e a választásokon induló pártok gazdasági elképzeléseit. A válaszadók 65%-a azt válaszolta: hogy igen, ismeri, míg 23%-uk kíváncsi lenne ugyan a programokra, de nem találkozott velük. Talán meglepő módon van egy nem is annyira szűk csoport (12%), aki nem ismeri, és nem is kíváncsi a pártok programjára.

Azok közül, akik úgy nyilatkoztak, hogy ismerik a pártok gazdaságpolitikai szándékait 30%-ban mondták azt, hogy kormányváltást akarnak. Azaz szerintük a gazdaságpolitika alapvetően rossz, és ennek a korrekciójára a jelenlegi kormány nem képes.

Az aktív, de ismerethiánnyal küzdők között 63%-ban az a vélemény, hogy alapvető változásra, és kormányváltásra van szükség. Még azok között is minimális többsége (50%) van a kormányváltást akaróknak, akik nem is kíváncsiak a pártok gazdasági programjára.

A kutatás adatai azt mutatják, hogy nagyon megosztottak a cégvezetők abban a kérdésben, hogy a KKV szektornak szüksége van-e kormányváltásra, vagy a jelenlegi kabinet képes korrigálni az irányon. Annak a véleménynek azonban egyértelmű a többsége, hogy bárki kerül kormányra, annak legalább minimális irányvonalváltást végre kell hajtania. Összefoglalóan tehát a kormányzati optimizmus nem találkozik egyelőre a cégvezetők véleményével.

A kis- és közép vállalatok körében végzett felmérést reprezentatív módon, 500 cég vezetőjének válaszai alapján készítettük. A kutatás 2014. március 18-28. között zajlott on-line vállalati panelen, illetve telefonos megkérdezéssel.