Hibás tervezésen alapul a jövő évi költségvetés

Hibás tervezésen alapul a jövő évi költségvetés

A Policy Agenda a legfrissebb statisztikai adatok tükrében sem lát kedvező fordulatot a negyedévvel ezelőtti prognózisához képest. Ezért a 2014-es költségvetés elkészítéséhez kapcsolódóan felhívjuk a figyelmet, hogy a korábbi gazdaságpolitika folytatása, a kormányzati kommunikációban megjelentetett és pozitívumként értékelt tények nem alapoznak meg egy javuló gazdasági fejlődést. Várakozásaink szerint 2013-ra változatlanul csupán minimális gazdasági növekedés valószínűsíthető, majd 2014-ben egy enyhe, valamivel 1% feletti GDP bővülést feltételezünk.

Gazdaság előtt álló problémák

A növekedést gátló gazdaságpolitika, az egyes szektorok túladóztatása, a választási ígéretekkel teli  jövő évi költségvetés a régóta várt fejlődést ellehetetlenítik. A gazdálkodással kapcsolatos biztonság hiányát mind a hazai, mind a külföldi tulajdonú vállalkozások egyre erőteljesebben kifogásolják. Érthetetlenül tovább folyik, sőt fokozódik az állam beavatkozása a gazdaság szabályozásába. A kormány a három éve folytatott fiskális politikájával csak látszólagos, rövid távú sikert ért el. Az éves költségvetések folyamatos módosításai, az átláthatatlan tervezés és a jelentős mértékű külön adókkal elért, de ténylegesen megalapozatlan hiánycsökkentés idén akár már újra 3% fölé emelhetné a hiány mértékét.

Változatlanul látszik, hogy a kormánynak a fiskális lépései során túlzott forráskivonást hajtott és hajt végre, folyamatosan rontva a vállalkozások és a lakosság teherbíró képességét. A jövő évi költségvetés kapcsán ismert adatok alapján azt látjuk, hogy a reálisnál magasabbra tervezik a GDP-t, ezzel együtt a várható bevételeket is. Amennyiben a várakozásink szerinti GDP növekedés következik be, akkor ez 0,8%-kal alacsonyabb, mint a kormány prognózisa szerinti. Ez pedig erős költségvetési kockázatot jelent.

Jövőre sem lesz foglalkoztatási csoda

A foglalkoztatás bővítésében a kormány-kommunikációban elhangzottak ellenére változatlanul nincs számottevő előrelépés. Az ágazati különadókat a kormány 2013-ban ígéretei ellenére sem szüntette meg. Ez a gyakorlat 2014-ben változatlanul fennmarad, tovább akadályozva a növekedés alapjainak biztosítását.

Ebből következően a nyílt munkaerőpiacon való munkahelyteremtés tovább várat magára és csak az állam, azon belül is csak a közfoglalkoztatás adhat lehetőséget. Várakozásaink szerint a mesterségesen erőltetett közmunka miatt a választásokat megelőző hónapokban, főleg január és februárban relatív kedvező foglalkoztatási adatok lesznek. Ennek oka, hogy a kormány kifejezetten a téli hónapokban egy jelentős közfoglalkoztatási programot indít. Emiatt év elején akár az előző évhez képest  100 ezerrel több foglalkoztatottat is ki tud majd mutatni a kabinet. Év teljes részében azonban visszarendeződés várható, és elmarad a foglalkoztatás területén a kiugrás.

Építőipar és a lakossági fogyasztás jövőre talán nőhet

2013-ban a külkereskedelmi aktívum növekedése lassul, és ez folytatódni fog a jövő évben is. Ez évben a nettó magyar működő-tőke behozatal jelentősen lecsökken, folyamatos a tőkekivitel. A gazdaság reálszféráját tekintve idén kedvező lesz a mezőgazdaság teljesítménye és mintegy 20 százalék körüli bővülése várható. Az építőipari állami megrendelések ez évben és jövőre is enyhe 1-2%-os növekedést biztosítani fognak. Az iparban a 2013 első félévi jelentős lassulást követően 2013-ban összességében 1 %-os termelésbővülést feltételezünk, amit 2014-ben 2%os bővülés követhet. A források csökkenése következtében az üzleti és közösségi szolgáltatások ez évben tovább romlanak volumenükben és minőségükben, 2014-ben pedig várhatóan szinten maradnak.

A lakosság fogyasztása 2013-ban – a választások következtében megvalósuló bruttó 4-5% körüli béremelkedés és a 3,5-4 %-os nettó béremelkedés ellenére – nem fog növekedni, míg 2014-ben már enyhe bővülést feltételezünk. Az infláció alacsony, 2-2,5% közötti mértékét figyelembe véve a foglalkoztatottak 1,5-2 %-os, míg a nyugdíjasok mintegy 3 %-os reáljövedelem bővülése nem éri el majd az érezhető javulás mértékét.