Cégvezetők kétharmada szerint nem lesz idén IMF-megállapodás

Cégvezetők kétharmada szerint nem lesz idén IMF-megállapodás

A Policy Agenda a kis-és középvállalkozások cégvezetői körében végzett szeptemberi felmérésében két aktuális kérdést vizsgált. Az első kérdéskörben az EU/IMF hiteltárgyalások esélyéről, a másodikban a munkahelyvédelmi akciótervről kérdeztük a cégvezetőket. A válaszok alapján a magyar vállalkozások egyelőre inkább negatív forgatókönyvekkel számolnak.

IMF-hitel kellene, de (egyelőre) nem lesz

A felmérésben megkérdezett kkv-cégvezetők kétharmada (65%) úgy látja, hogy a kormány ez év végéig nem fog megállapodni az EU-val és az IMF-fel egy hitelkeretről, a maradék egyharmadnyi cégvezető szerint viszont lesz megállapodás év végéig. Közülük 65%-ban arra számítanak, hogy erősödni fog a megállapodás következtében a forint, sőt egyharmaduk abban is bízik, hogy a magyar gazdaság is megerősödik a megállapodás hatására. A megállapodásra számítók 9%-a – meglepő módon – azt gondolja, hogy a forint árfolyama a megállapodás miatt gyengül, és 10%-uk a magyar gazdaság gyengülését is valószínűsíti. A megállapodás megszületésében reménykedők döntő részben annak pozitív hatását várják.

 A magyar cégvezetők 58%-a azt gondolja, hogy nem lesz EU-IMF megállapodás és emiatt, azaz a megállapodás elmaradása miatt gyengül majd a forint árfolyama és ugyanezen okból 53 %-uk vélelmezi, hogy tovább gyengül majd a magyar gazdaság.

A cégvezetők nem bíznak a Munkahelyvédelmi Akciótervben –  A járulékcsökkentés nem hoz új munkahelyeket

A kormány annak érdekében, hogy érdemi, kézzelfogható lépéseket tudjon felmutatni a gazdaság élénkítése területén, több százmilliárd forintos járulékcsökkentést hirdetett meg. Az ún. foglalkoztatási szempontból veszélyeztetettnek minősített munkavállalói köröknél jelentős mértékben csökkentette a munkáltatók által fizetendő terheket.

A program ugyan elnevezésében és szándékát tekintve is a munkahelyek megvédéséről szól, sőt a tervek szerint a felszabaduló forrásokból elvileg új munkahelyeket is lehetne teremteni. Az általunk megkérdezett kis- és közepes méretű vállalkozások vezetőinek mindössze 9%-a számít arra, hogy a Munkahelyvédelmi Akcióterv hatására képesek lesznek új munkahelyeket létrehozni. A válaszadók bő kétharmada, 68%-uk nem számít erre, míg szűk egynegyede (23%-uk) még nem tudja megítélni az akcióterv hatásait a foglalkoztatás alakulására.

A gazdaság szempontjából rendkívül fontos kérdés, hogy helyes irány-e a célzott munkáltatói tehercsökkentés, vagy sem. Ezért is érdekes, hogy a cégvezetők 65%-a inkább egy kisebb mértékű, de minden dolgozóra kiterjedő munkáltatói tehercsökkentéssel értene egyet, és csak 7%-uk támogatja a kormány által tervezett, és az országgyűlés által elfogadott célzott tehercsökkentést. A vállalkozások vezetőinek 11%-a saját cége szempontjából nem lát különbséget a két lehetőség között, további 17%-uknak pedig nincs markáns véleménye e kérdésben.

A kis- és középvállalatok körében végzett felmérésünket reprezentatív mintán, 800 cég vezetőjének válaszai alapján készítettük. A lekérdezés 2012. szeptember 12-25. között zajlott  on-line vállalati panelen keresztül.

Interjú Kiss Ambrus elemzővel: http://gazdasagtv.hu/allamhaztartas/2012-10-03/a-cegvezetok-szerint-nem-lesz-iden-imf-megallapodas