Maradt-e olyan ellenzéki párt, aki biztosítja a kétharmadot a Fidesznek?

Az elmúlt hetekben a lex-CEU és a civilek elleni ún. „átláthatósági” törvény miatt 2010 óta a legnagyobb folyamatos utcai demonstrációk zajlanak. Egyre élesebbnek látszik a törésvonal a kormánypártok és az ellenzék között. Felmerült a teljes parlamenti kivonulás, a következő választások bojkottálása. Közben folyik a törvénykezés, és kétharmados ügyekben segítségre szorul a Fidesz. A Policy Agenda elemzésében azt vizsgálta, hogy milyen stratégiák vannak az ellenzék előtt, kell-e ténylegesen a kétharmad a Fidesznek?

2017. 04. 19.  Folytatás

Elég lesz a Fidesznek a választási győzelemhez, ha csak konfliktusokat gyárt?

Az elmúlt hetekben egyértelművé vált, hogy tudatosan provokál konfliktusokat a Fidesz, és így akarja magánál tartani a politikai közbeszéd irányítását. Azt is látható, hogy ezek nem újszerű politikai elemek, hanem már korábban látott politikai minták ismétlődése, folytatása. Van azonban eltérés a mostani időszak és a 2014-es választások előtti egy év között. Egyelőre nincsen kommunikációs célú osztogatás. A Policy Agenda azt vizsgálta meg, hogy mire lehet ennek kapcsán számítani.

2017. 04. 12.  Folytatás

KKV cégvezetők: Jelentős munkaerőhiány, de nem látszik a megoldás

A Policy Agenda KKV Konjunktúra Indexe minimális mértékben növekedett az előző negyedévhez képest. Ugyanakkor egyre több vállalkozás érzi saját ágazatában a munkaerőhiány jeleit, miközben a pályakezdő fiatalok kivételével nem látják azt a társadalmi csoportot, amely segíthetne ezen a helyzeten.

2017. 04. 05.  Folytatás

Ingyen gyógyszer 65 év felett: ellentmondó üzenet, vagy új baloldali politika?

Az elmúlt hetekben az MSZP miniszterelnök-jelöltje „Fizessenek a gazdagok” címmel hirdetett új politikát. Pár napja pedig az MSZP elnöke beszélt arról, hogy 65 év felett a gyógyszer ingyenes lesz mindenkinek. Élénk vita kezdődött arról, hogy a két üzenet megfér-e egymás mellett, azaz mi lesz a 65 év feletti gazdagok gyógyszerével. Ennek kapcsán a Policy Agenda megvizsgálta a jelenlegi támogatási rendszert. 

2017. 03. 29.  Folytatás