Az ellenzék esélye a forró kampány

Fél évvel a választások előtt sok a nyitott kérdés még a választási stratégiákat illetően. A baloldali és liberális pártokat leginkább az együttműködés lehetséges formái kötik le, miközben a Jobbik érthetően járja a maga útját, és legnagyobb támogatottsággal rendelkező kihívóként próbál viselkedni. A Policy Agenda azt nézte meg, hogy a jelenlegi kutatási adatok alapján milyen hőfokú kampány szolgálná leginkább a kormány illetve az ellenzék érdekeit

2017. 10. 18.  Folytatás

Továbbra is nagyon fukar az állam, mint munkáltató

Az alacsony bérek egyik következménye a több ágazatban is megjelenő munkaerőhiány. Ez alól az állami cégek sem jelentenek kivételt. Amennyiben részletesen megnézzük azokat a legnagyobb foglalkoztatókat, ahol a kormány a tulajdonos, látható, hogy ezek a cégek rosszabbul „teljesítenek” a béremelések terén, mint a gazdaság egyéb területei. A Policy Agenda részletesen elemezte ezeket a vállalatokat, és megnézte, hogy hol van a legnagyobb probléma.

2017. 10. 11.  Folytatás

KKV cégvezetők: a munkaerőhiány problémája mindent visz

A Policy Agenda által számított KKV Konjunktúra Index értéke a korábbi időszak növekedése után váratlanul visszaesett. Csökkent azon cégek száma, amelyek javulást várnak a gazdaság általános helyzetében. A munkaerőhiány problémáját egyre jelentősebbnek érzik a cégvezetők, miközben negatívnak látják a kormány ezen területen nyújtott teljesítményét.

2017. 10. 04.  Folytatás

Miért nincs további rezsicsökkentés?

A Fidesz előző kormányzati ciklusának vezérfonala a rezsicsökkentés volt. Erre fűzték fel a 2014-es választási kampányt, és ezzel hozták szinte lehetetlen helyzetbe az ellenzéket. Bár a mostani kormányzati ciklusban az állam lett a fő „rezsi-szolgáltató”, ennek ellenére 2015 óta nem volt rezsicsökkentés. Ennek okait, és egy lehetséges szociális rezsicsökkentés esélyét vizsgálta meg a Policy Agenda.

2017. 09. 27.  Folytatás

Mi lehet a sikeres ellenzéki téma a következő félévben?

A 2018-as választások előtt próbálja megtalálni az ellenzék azokat az ügyeket, amelyek megmozgatják a bizonytalan választókat. Láthatóan az a politika, hogy csak a Fidesszel szemben próbálják megfogalmazni magukat, nem hoz elegendő szavazatot. A Policy Agenda azt vizsgálta, hogy milyen ügyek vannak eddig az ellenzék napirendjén.

2017. 09. 20.  Folytatás