Elemzéseink

Felül-középen ad, alul elvesz az Orbán-kormány

A miniszterelnök új gazdasági akciótervének intézkedéseiből összetett társadalomfelfogás képe rajzolódik ki. Egyszerre leljük fel benne az atyáskodó állam, a verseny szabadságának eszméjét, a középosztály támogatását a kiskeresetűek kárára. Az intézkedések ugyanakkor kiolthatják egymást: az új kabinet a kiskeresetűektől elvenne, a közép- és felsőosztálynak viszont adna.

2010. 07. 05.  Folytatás

Mi lesz a devizahitelesekkel?

A gazdasági válság kirobbanása óta folyamatosan napirenden van a lakossági devizahitelesek megsegítése, hiszen a forint gyengülésével tömegek számára jelent problémát a korábban felvett hitelek törlesztő részleteinek fizetése. Az átmeneti fizetésképtelenség a legszegényebbeken kívül már a középosztályt is elérte, erre a problémára pedig már a Gyurcsány-, a Bajnai, és most a Fidesz-kormány is megpróbált megoldást találni. Habár valamivel több, mint száz napja regnál csak a második Orbán-kormány, de a helyzet súlyosságát jelzi, hogy immár másodszor jelentett be intézkedési csomagot a bajba jutott devizahitelesek megsegítésére. Elemzésünkben azt vizsgáltuk, hogy a mostani, nyolc elemből álló csomag milyen segítséget jelenthet az eladósodottak számára.

2010. 09. 16.  Folytatás

A kórházak, a közszféra és a szakszervezetek lehetnek a költségvetés vesztesei

A 2011-es költségvetés benyújtása után a Policy Agenda azt vizsgálta, hogy mely területen várhatók feszültségek, melyek azok a társadalmi csoportok, akiket érzékenyen érintenek a jövő évi költségvetésből adódó változások.

2010. 11. 03.  Folytatás

Budapest veszíti a legkevesebbet, de mi lesz a vidékkel?

Nehezebb lesz jövőre a településeknek, miután kevesebb pénzből gazdálkodhatnak az önkormányzatok, Budapest veszíti a legkevesebbet. A Policy Agenda az önkormányzatok költségvetési pozícióit elemezte.

2010. 11. 10.  Folytatás

Megszorítások: 100 milliárd a tét! Három hónappal csökkenhet a munkanélküli segély időtartama

Az elmúlt hét politikai napirendjét alapvetően a miniszterelnök strukturális reformokról szóló nyilatkozata határozta meg. Orbán Viktor szerint az egyik terület, ahol a kormány változtatásokra készül, a munkanélküli ellátások területe lehet. A Policy Agenda megvizsgálta, hogy valóban meg lehet e takarítani a nemzetgazdasági miniszter által bejelentett 100 milliárd forintot ezen a kényes területen, illetve, ha igen, akkor ez milyen politikai kockázatokat jelent a Fidesznek.

2011. 01. 20.  Folytatás