Növekvő bérek, jelentős bérkülönbségek

Az elmúlt hetekben közzétett adatok azt mutatják, hogy a minimálbér-emelés és a munkaerőhiány hatására kilőttek a bérek. Megyék szerint lebontva az országot már nem ennyire egyértelmű a siker, bár a Policy Agenda elemzése azt mutatja, hogy a növekvő bérkülönbségeknek két ellenszere van: a minimálbér és a közmunka bérek emelése, valamint az alacsony-keresetűek terheinek csökkentése.

2017. 06. 28.  Folytatás

Mit hoz az őszi parlamenti ülésszak?

A kormány benyújtotta az őszi törvényalkotási tervét az Országgyűlésnek. Ebben 46 törvény szerepel. A Policy Agenda által kidolgozott Politikai Hatás Index (PHa-index) segítségével az elkövetkező hat hónap jogalkotási munkáját vizsgáltuk, és megnéztük, hogy mely területeken lehet konfliktusokra számítani.

2017. 06. 21.  Folytatás

Költségvetési vita: egyre kisebb a képviselők szerepe

A jelenlegi kormánypártok hatalomgyakorlása egyfajta frakciókormányzás volt. Enne legfőbb jegye, hogy alapvető törvényjavaslatok nem a kormány által kerülnek benyújtásra, hanem az országgyűlési képviselők egyéni módosító javaslataként. A Policy Agenda a jövő évi költségvetés elfogadása kapcsán azt nézte meg, hogy mekkora mozgástere volt a költségvetési vitában a képviselőknek.

2017. 06. 14.  Folytatás

Társasági adó: „elpárolgó” százmilliárdok

A jövő évi költségvetési törvény azt tartalmazza, hogy 2018-ban 908 milliárd forint adókedvezményt hagy az állam a lakosságnál, és a cégeknél. A vállalkozásokat érintően ebből a legnagyobb tétel: 210 milliárd forint a társasági adó leírásának lehetősége. A Policy Agenda azt nézte meg, hogy 2010 óta hogyan alakult a TAO leírásának a lehetősége, és ezen belül is különösen a sportcélú támogatások szerepe.

2017. 06. 07.  Folytatás

Nyugdíjasokkal kezelnék a munkaerőhiányt?

A kormánypártok a diákszövetkezetek példáján felbuzdulva a nyugdíjasok számára is megteremtenék a szövetkezeti formában történő foglalkoztatás lehetőségét. A törvényjavaslat indoklása szerint a „munkanélküliség nagy léptéke ellenére munkaerőhiány tapasztalható, ez munkaerő-piaci kiegyensúlyozatlanságot eredményez, amit meg kell kísérelni enyhíteni.” A Policy Agenda megvizsgálta, hogy ez a szövetkezeti forma valójában esélyt jelenthet-e a nyugdíjban lévők foglalkoztatására.

2017. 05. 31.  Folytatás