Mit hozhat az Állami Számvevőszék ajándéka az ellenzéknek?

A politikai erőviszonyok 2013-hoz képest bemerevedtek. Az ellenzéki szavazótömbön belül szinte statisztikai hibahatáron belüli átrendeződések vannak, de ez a kormánypárt-ellenzék versenyt eddig láthatóan nem érinti. A Policy Agenda korábbi elemzésében vázoltak alapján, ebből a helyzetből csak valami váratlan esemény mozdíthatja ki a feleket. Ebből a szempontból vizsgáltuk az elmúlt hetek eseményeit.

2017. 12. 13.  Folytatás

Lassult a törvényhozás, hiányzik a kétharmad

A választások előtti utolsó teljes ülésszak vége előtt érdemes megnézni, hogy a kétharmados törvényhozás, a felpörgetett törvényhozási munka és a frakciókormányzás szempontjából hogyan áll a parlament. A Policy Agenda elemzése szerint csökken a kormánypárt aktivitása, és szinte eltűntek a kétharmados törvények.

2017. 12. 06.  Folytatás

Mi mozgatja a béremelést?

A gazdaság válság óta a legnagyobb béremelési hullám figyelhető meg a magyar gazdaságban. Elemzések szerint a bérek növekedése mögött két tényező áll: a munkaerőhiány és a minimálbér, garantált bérminimum emelése. Ha az adatok mögé nézünk, akkor érdekes fordulat látszik a kiscégek körében. A Policy Agenda ennek okait vizsgálta.

2017. 11. 29.  Folytatás

Erőn felül teljesít a magyar kormány nyugdíjügyben?

A kormány idén kiegészítő nyugdíjemeléssel, nyugdíjprémiummal és egyszeri 10 ezer forintos Erzsébet-utalvánnyal keresi az időskorú választók „kegyét”. Közben folyamatosan elmondják, hogy nem csak megőrizték a nyugdíjak értékét, hanem növelni is tudták az elmúlt években. A Policy Agenda azt vizsgálta meg, hogy a magyar nyugdíjak növekedése mennyire egyedülálló az Európai Unió keleti felén.

2017. 11. 22.  Folytatás

Az interneten is dübörög a kormánypropaganda

A Policy Agenda a magyar internetes hírportálok, blogok közösségi médiában kifejtett hatása alapján elkészítette az elmúlt három hónap belpolitikai trendelemzését. Ez alapján az látszik, hogy a „sorosozás” és a „Soros-terv” az egyik legnagyobb hatást kiváltó ügy a belpolitikai témák közül. Ezzel mindekképpen azt érte el a Fidesz, hogy az általa megszabott tematika érvényesül. Ezzel szemben nincsen ellenzéki kulcsszó, üzenet, amely érdemben hatna (akár negatívan, akár pozitívan) a választókra.

2017. 11. 15.  Folytatás